CSM își alege astăzi noul președinte. Tensiuni în secția pentru judecători

de: Cătălina Burghelea
12 05. 2022

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, joi, 12 mai, pentru a-și alege noul preşedinte. Potrivit ordinii de zi prezentate pe site-ul CSM, secția pentru judecători va desemna candidatul judecător, iar plenul va alege, în aceeași zi, noul șef al Consiliului Superior al Magistraturii, în locul lui Bogdan Mateescu (interimar).

CSM va avea un nou președinte

Consiliul Superior al Magistraturii își alege un nou șef, demers eșuat la finalul anului trecut, când judecătorul Bogdan Mateescu, director al CSM în 2021, s-a autopropus și a rămas interimar la conducerea instituției, deși mandatul i-a expirat din 6 ianuarie. Alegerile de astăzi au un singur candidat: judecătorul Marian Budă, venit în Consiliu recent, pe restul de mandat al unei judecătoare care s-a pensionat.

În data de 16 decembrie 2021, Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al CSM, a fost votat interimar după ce Secţia pentru judecători a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag şi Andrea Chiş. Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au contestat decizia judecătorului Mateescu prin care s-a propus interimar la şefia CSM, Baltag şi Chiş cerându-i demisia. Tot atunci, procurorul Nicolae Solomon a fost desemnat vicepreşedinte al CSM.

Marian Budă este singurul candidat

Joi, 12 mai, au loc alegeri pentru funcția de președinte al instituției, iar unicul candidat este judecătorul Marian Budă. Acesta vine de la Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind numit șef al Secției a II-a Civile în ianuarie 2020, pentru un mandat de trei ani, de către Secția de judecători din CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii are în componenţa sa 19 membri. CSM include nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept, adică ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor este de şase ani, fără posibilitate de reînvestire.

Cine are dreptul să candideze la șefia Consiliului Superior al Magistraturii

Conform Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, instituția este condusă de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte. Ambii fac parte din secţii diferite, iar mandatul lor este de un an și nu poate fi reînnoit. De precizat că au dreptul să candideze la șefia CSM doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. În schimb, nu au voie membrii de drept din Consiliu şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este desemnată prin votul membrilor plenului. În cazul în care preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.